Consilierea psihologica

A ajuta si a credita persoana ca fiind capabila sa îsi asume propria dezvoltare personala, sa previna diverse tulburari si disfunctii, sa gaseasca solutii la problemele cu care se confrunta, sa se simta bine cu sine, cu ceilalti si în lumea în care traieste, reprezinta valorile umaniste ale consilierii psihologice.

Consilierea vizeaza persoane normale, ce nu prezinta tulburari psihice sau de personalitate, deficite intelectuale sau de alta natura. Consilierea faciliteaza, prin demersurile pe care le presupune, ca persoana sa faca fata mai eficient stresorilor si sarcinilor vietii cotidiene si astfel sa îmbunatateasca calitatea vietii, faciliteaza si catalizeaza atingerea unui nivel optim de functionare în lume, se preocupa pentru preventia problemelor ce pot împieta dezvoltarea si functionarea armonioasa a persoanei.

Procesul de consiliere pune accentul pe dimensiunea de preventie a tulburarilor emotionale si comportamentale, pe cea a dezvoltarii personale si a rezolvarii de probleme.

Obiectivele procesului de consiliere sunt:

 • promovarea sanatatii si a starii de bine (functionare optima din punct de vedere somatic, fiziologic, mental, emotional, social si spiritual).
 • dezvoltare personala (cunoastere de sine, imagine de sine, capacitatea de decizie responsabila, relationare interpersonala armonioasa, controlul stresului, tehnici de învatare eficiente, atitudini creative, optiuni vocationale realiste).
 • preventie (a dispozitiei afective negative, a neîncrederii în sine, a comportamentelor de risc, a conflictelor interpersonale, a dificultatilor de învatare, a dezadaptarii sociale, a disfunctiilor psihosomatice, a situatiilor de criza).


In cadrul Cabinetul Logokids puteti beneficia de urmatoarele tipuri de consiliere:

Consilierea parentala

De cele mai multe ori ne-am dorit sa avem o relatie armonioasa si frumoasa cu copilul nostru, insa in majoritatea cazurilor exista conflicte intre generatii, conflicte care duc la frustrari minime sau in timp distrugatoare din punct de vedere al personalitatii copiilor. Parintii observa adeseori comportamente  anormale sau antisociale  la copilul lor.

Consilierea parentala este un serviciu care vine in sprijinul parintilor si, implicit, al copiilor mai mici sau mai mari prin intermediul relatiei cu psihologul care are cunostiinte adecvate despre dezvoltarea copilului si familiei si poate oferi o intelegere obiectiva a nevoilor, dorintelor si asteptarilor tuturor membrilor familiei in legatura cu o anumita problema.

Consilierea parentala vine in sprijinul parintilor atunci cand:

 • apare confuzia sau nesiguranta, nevoia de validare sau verificare a anumitor credinte, asteptari sau cunostinte
 • apare o nevoie de repere in legatura cu o anumita “normalitate” a dezvoltarii copilului;
 • este nevoie de a intelege ce se intampla cu copilul sau adolescentul la un moment dat in dezvoltarea sa si cum s-a ajuns acolo;
 • apare nevoia de a intelege daca atitudinea si comportamentul fata de copil sunt constructive pentru relatia cu acesta.

Prin consilierea parentala se urmareste imbunatatirea relatiei parinte-copil, rezolvarea de conflicte aparute intre cele doua parti, intelegerea sistemului de recompense si pedepse in educatia copilului si a interactionarii optime cu acesta.

Consiliere adolescenti si adulti

Multi dintre noi am avut in viata experiente in care anumite emotii s-au dovedit mai degraba un obstacol, un inamic in calea succesului. Tristetea, furia, frica poate ne-au impiedicat sa ne realizam scopurile sau sa stabilim relatii normale cu ceilalti.

Consilierea individuala se centreaza pe capacitatea individului de a se intelege pe el insusi si de a-si rezolva problemele eficient pentru a functiona adecvat.

Scopul consilierii individuale este acela de a ajuta omul sa se autoevalueze realist, sa se simta liber, autentic, sa nu fie obligat sa-si nege sau sa-si deformeze opiniile si atitudinile intime pentru a mentine aprecierea persoanelor importante pentru el.

Acest tip de serviciu se adreseaza adolescentilor care:

 • Prezinta comportamente antisociale
 • Prezinta tulburari emotionale
 • Se simt amenintati de nasterea unui alt membru al familiei
 • Sunt sau au fost agresati fizic, psihic sau/si emotional
 • Trec prin perioade numite “crize existentiale”
 • Intretin relatii dificile cu parintii
 • Au prieteni imaginari
 • Prezinta tulburari de alimentatie si tulburari psihosomatice.


Ca adult, daca te afli intr-una din situatiile de mai jos, nu ezita sa consulti un specialist al Cabinetului Logokids:

 • Treci prin tulburari emotionale si comportamentale (izolare, depresii, anxietate, agresivitate, accese de furie)
 • Ai suferit o trauma (cauzata de separare, abandon, divort, deces, abuz fizic, psihic sau/si emotional)
 • Suferi de sindromul post-partum
 • Manifesti fobii fata de diverse obiecte sau locuri
 • Ai probleme cu greutatea si alimentatia
 • Prezinti simptome psihosomatice.


Consilierea in terapia tulburarilor de limbaj

Consilierea psihologica utilizata in cazul copiilor cu tulburari de limbaj se aplica acelor copii care au dezvoltat si alte tipuri de tulburari (emotionale, comportamentale, sociale). Odata ce copilul constientizeaza ca exista un defect in vorbire, acesta poate reactiona in diferite moduri.

Consilierea in cadrul logopediei se adreseaza doar copiilor care nu au dezvoltat tulburari asociate de o intensitate foarte mare. Aceste tulburari pot fi:

 • Tulburari comportamentale (agresivitate, comportament evitant, opozitionism, hiperactivitate);
 • Tulburari emotionale (depresie, anxietate, fobie scolara);
 • Intarziere in dezvoltarea proceselor cognitive ( ale atentiei, memoriei si rezolvarii de probleme).


Asocierea deficientelor de vorbire cu alte tulburari are un impact extrem de puternic asupra dezvoltarii armonioase a copiilor.


Consilierea psihologica a varstnicilor

Tulburarile cognitive sunt din ce in ce mai frecvent intalnite pe masura inaintarii in varsta.  Aceste tulburari reprezinta o importanta problema de sanatate deoarece au un impact important asupra existentei independente a varstnicilor in colectivitate si totodata pun probleme complexe de ingrijire care creeaza dificultati familiei.

Este esentiala diagnosticarea precoce a tulburarilor cognitive precum si identificarea factorilor de risc implicati in favorizarea instalarii lor. Varstnicii sunt foarte vulnerabili, iar aceasta vulnerabilitate este determinata de pierderile persoanelor dragi, a lucrurilor semnificative, de schimbarile biologice, de izolarea fata de domeniul in care au activat pana la pensie, de problemele medicale cu care se confrunta, de gandurile ca se apropie momentul mortii lor.