Dezvoltarea abilităților oral-motorii

Servicii

Dezvoltarea abilităților oral-motorii

Reflexele motorii oro-faciale ce apar în timpul dezvoltării uterine şi în copilărie stau la baza tuturor competenţelor de alimentaţie, dar şi de pronunţie şi limbaj.

Dezvoltarea şi maturizarea cu întârziere a reflexelor oro-faciale pot fi generate de probleme congenitale sau evenimente traumatizante ce apar în uter, la naştere sau după naştere. Această întârziere poate afecta apoi supravieţuirea (probleme de alimentaţie şi respiraţie), deprinderea limbajului şi a înţelegerii.

Prin intermediul terapiei oral-motorie sunt dezvoltate abilitățile oral-motorii, necesare pentru  achiziția limbajului și un mod de hrănire corect. Aceste abilități sunt:

  • Conștientizare
  • Coordonare
  • Forță
  • Rezistență

Pe parcursul dezvoltării sugarului și apoi a copilului mic, aceste abilități sunt necesare pentru dezvoltarea organelor fonoarticulatorii ale cavității bucale și ale feței: buze, gura, maxilar și mandibulă,  obraji, limbă, dinți, lueta, etc.

Aceste elemente ne ajută în vorbire și în dezvoltarea abilităților oral-motorii prin intermediul texturilor alimentare. Cu ajutorul acestora, anumite reflexe, cum ar fi : reflexul suptului, reflexul  de înghițire, reflexul Gag, etc., sunt prezente și ajută la o masticație și deglutiție corectă, la apariția unui limbaj timpuriu, la dezvoltarea musculaturii faciale, la o respirație corectă în timpul hrănirii și în timpul vorbirii.

În curând Cabinetul Logokids va realiza și evaluări complexe ale limbajului în limba germană