Servicii
Logopedul este psihologul subiectului evaluat sau a persoanei cu care întreprinde actul terapeutic psihologic și logopedic.
Limbajul este atât de minunat încât de cele mai multe ori ne dă aripi cu care să pictăm lumea în cuvinte fel și chip, dar uneori este și hain, când cuvintele întârzie să apară, iar lumea nu reușim să o colorăm în nuanțele preferate. Fără limbaj toate gândurile pe care le născocește mintea și toate simțurile pe care le resimte sufletul nostru, ar rămâne închise în propria noastră persoană fără a le putea exterioriza.
Limbajul ține de dezvoltarea aparatului fonoarticulator compus din buze, dinți, limbă, palat, epiglotă, cavitate nazală, laringe, trahee, bronhii, plămâni, uvulă și diafragmă, cu ajutorul cărora sunt emise corect fonemele limbii vorbite. Fiecare organ fonoarticulator are rolul său în dezvoltarea limbajului.
Din acest motiv trebuie acordată o atenție deosebită dificultăților care pot interveni în limbaj. Incapacitatea copilului sau a adultului de a transmite mesajul dorit poate duce la evitarea cuvintelor care conțin sunete defectuoase, pronunțarea în șoaptă pentru a nu fi auzite eventualele greșeli sau în cazuri excepționale, evitarea comunicării. Pe termen lung, necorectarea dificultăților de vorbire poate afecta cititul și scrisul, își poate pune amprenta asupra relaționării cu cei din jur sau poate conduce la scăderea încrederii în sine.
Deși majoritatea celor care vin la logoped sunt părinți cu copii cu diferite dificultăți de limbaj sau de vorbire, acest lucru nu înseamnă că nu există și adulți care să întâmpine asemenea dificultăți.
Uneori există prejudecata că în cazul adulților cu tulburări de limbaj nu se mai poate vorbi de corectare. Este important să știți că majoritatea tulburărilor de limbaj pot fi corectate la orice vârstă, chiar dacă există anumite caracteristici specifice corectării, influențate de vârsta persoanei cu care se lucrează.
În aceeași măsură este crucial că aceste dificultăți de vorbire la adulți să se rezolve pentru a nu fi un exemplu defectuos pentru copiii noștrii.
Înainte de a stabili un program terapeutic psihologic și logopedic, este primordial a evalua subiectul prin intermediul unor teste specifice de consemnare a dezvoltării limbajului. Această evaluare constă în detectarea problemelor de schemă corporală, a structurilor perceptiv-motrice de orientare temporală, spațială, a structurilor perceptiv-motrice de culoare, formă și dimensiune, analizarea aparatului fonoarticulator și a anomaliilor cavității bucale, verificarea fonemelor limbii vorbite, incapacităților de diferențiere fonematică, vocabularului sărac și neinteligibil, problemelor de structură gramaticală, tulburările dislexo-disgrafice (de scris-citit), analizarea respirației (inspir-expir) și a dicției.
O ședință de logopedie este o ședință în care copiii învață cuvinte noi și frumoase în timp ce se joacă, își dezvoltă motricitatea aparatului fonoarticulator, învață să diferențieze fonematic cuvintele, își dezvoltă vocabularul și structura gramaticală începe să prindă contur, iar adulții exersează controlul respirației și dicția. De asemenea, ei învață să pronunțe corect sunetele deficitare.
Pentru ca intervenția logopedică să fie cât mai eficientă se recomandă săptămânal una sau două vizite la logoped și zilnic exersarea acasă. Rolul părintelui și al familiei, în cazul adulților cu tulburări de limbaj, este extrem de important în realizarea programului terapeutic indicat de către logoped. Din acest motiv colaborarea cu familia subiectului este foarte importantă, conducând la reușite rapide.
Puteți apela la serviciile unui logoped când observați următoarele:
Nu trebuie amânată rezolvarea problemelor în speranța că acestea se vor rezolva de la sine pe măsură ce copilul crește. Riscați agravarea acestora și efortul pentru recuperare va fi mult mai mare. În cazul adulților, includerea într-un program terapeutic psihologic și logopedic, cât mai devreme, este primordială, deoarece prin amânarea acestuia riscați ca lucrurile să regreseze, iar procesul de recuperare să fie mai anevoios.
(45 min – valabil 1 lună calendaristică, calculată de la prima şedinţă, minim 4 şedinţe/lună)
90 Lei/ședință
(45 min – valabil 1 lună calendaristică, calculată de la prima şedinţă, minim 8 şedinţe/lună)
80 Lei/ședință
(45 min – valabil 1 lună calendaristică, calculată de la prima şedinţă, minim 4 şedinţe/lună)
90 Lei/ședință
(45 min – valabil 1 lună calendaristică, calculată de la prima şedinţă, minim 8 şedinţe/lună)
80 Lei/ședință
(45 min – valabil 1 lună calendaristică, calculată de la prima şedinţă, minim 4 şedinţe/lună)
100 Lei/ședință
(45 min – valabil 1 lună calendaristică, calculată de la prima şedinţă, minim 8 şedinţe/lună)
90 Lei/ședință
© 2020 Logokids – Toate drepturile rezervate.