Logopedie

Servicii

EVALUAREA COMPLEXĂ A PERSOANEI ADULTE/VÂRSTNICE PENTRU ÎNCADRAREA ÎN GRAD DE HANDICAP

Evaluarea complexă a persoanei adulte pentru încadrarea în grad de handicap se realizează la cerere de către aparținător la recomandarea medicului de specialitate (neurolog, psihiatru) și este efectuată de către psihologul clinician. Acest tip de evaluare îi servește adultului sau vârstnicului pentru a completa dosarul cu actele medicale ce urmează a fi depuse la Comisia de Handicap Adulți din orașul în care domiciliază acesta, pentru a fi încadrat într-unul dintre următoarele grade de handicap: ușor, mediu, accentuat sau grav.

Se adresează persoanelor care suferă de:

 • Deteriorare cognitivă (Alzheimer, Demențe, etc.),
 • Accidente vasculare cerebrale (AVC)
 • Anumite tulburări afective și/sau de personalitate

 

Acte necesare pentru evaluarea psihologică pentru Comisia de Handicap:

 • Actul de identitate
 • Dosarul medical (dacă este cazul)
 • Recomandări emise de medicii specialiști (neurolog, psihiatru, etc.)
 • Evaluări psihologice/psihiatrice anterioare (acolo unde există)
 • Certificate anterioare de încadrare în grad de handicap (dacă există)

 

Desfășurarea evaluării psihologice pentru Comisia de Handicap

            Evaluarea psihologică se poate realiza fizic sau online, la cabinet sau la domiliciu, în funcție de fiecare caz în parte.

Evaluarea complexă a adultului/vârstnicului se realizează în 120-150 min, însă uneori sunt necesare mai multe întâlniri pentru ca psihologul să pună un diagnostic corect.

 

Procedura de evaluare:

 • Programarea se poate face completând formularul de mai jos sau telefonic la nr. 0787 698 288
 • La data și ora programării se realizează anamneza pacientului (o mică discuție), se analizează dosarul medical al acestuia care durează aproximativ 60 min.
 • Testarea psihologică prin aplicarea unor teste specifice, autorizate de către Colegiul Psihologilor din România. Durata: 1h-1:30 min.

 

Testele utilizate:

~ Scala Globală de Deteriorare Reisberg măsoară nivelul de funcționare cognitivă a subiectului (memorie, vorbire, gradul social și profesional, gândire, comportament, concentrare, orientare temporo-spațială, dispoziție, afectivitate, autoîngrijire, ritmul biologic, etc.)

~ Scala de Evaluare Globală a Funcționării (GAFS) care măsoară gradul de funcționare socială și profesională a persoanei

~ Mini Mental State Examination (MMSE) care măsoară nivelul de deteriorare cognitivă al pacientului (atenție, limbaj, memorie, gândire)

~ Cuburile KOHS identifică valoarea vârstei mintale și a IQ-ului, a aptitudinilor cognitive și a deprinderilor spațial-vizuale și motorii

~ Inventarul de depresie Beck (BDI-II) care măsoară stabilitatea emoțională, simptomele tulburării depresive majore și ideația suicidară

~ Scala de Incapacitate Barthel (ADL și IADL) măsoară performanța pacientului în 10 activități ale vieții cotidiene

~ Inventare de personalitate (dacă este cazul) ce analizează trăsăturile personalității ce pot afecta caliatea vieții unei persoane.

 

Evaluarea se finalizează cu un raport de psihodiagnostic și evaluare clinică care va cuprinde rezultatele și concluziile evaluării efectuate. Acest raport se va elibera în maxim 48 ore de la testare.

Acest raport este timbrat, ștampilat și parafat de către psihologul clinician, fiind necesar atât pentru medicul de specialitate, cât și pentru Comisia de Evaluare pentru Încadrarea în Grad de Handicap.

Evaluare Handicap Adulti

Prinde ofertele lunii Decembrie